Vilken typ av lån passar bäst för dig?

Under förutsättning att du planerar väl kan ett lån vara ett effektivt sätt att finansiera olika inköp. Här kan du läsa mer om några av de vanligaste typerna av lån på snabblån.io och generellt om respektive låntyps för- och nackdelar.

Personliga lån
Privatlån är en av de absolut vanligaste typerna av lån. Det rör sig vanligtvis om lån som du kan ta utan säkerhet, vilket innebär att du inte behöver ha någon tillgång som säkerhet för lånet. Ett privatlån kan du använda för att finansiera allt från en hemrenovering till ett bröllop eller en resa. Vissa typer av privatlån används också för att konsolidera skulder, det vill säga att om du har flera lån med höga räntor så kan du använda ett privatlån för att betala dessa och samla din totala skuld i ett lån.

En av fördelarna med privatlån är att de oftast har fast ränta, det betyder att dina månadsinbetalningar kommer vara desamma under hela återbetalningstiden. Det gör det enkelt att planera din budget och se till att du har råd att betala tillbaka ditt lån.

Nackdelen med privatlån är att räntesatserna ibland är högre än för andra typer av lån. Detta gäller framför allt om du har låg kreditvärdighet. Det är också viktigt att du har en plan för att betala tillbaka hela lånet i tid, eftersom försenade betalningar kan leda till extra avgifter och högre ränta.

Bolån
Om du behöver låna pengar för att köpa en bostad är det ett bolån du kommer behöva ta. Bolån är vad som kan kallas för ett säkerhetslån, vilket innebär att ditt nya hem används som säkerhet för lånet. Det gör att räntorna vanligtvis är lägre än för personliga lån, eftersom långivaren har en tillgång som de kan ta tillbaka om lånet inte skulle betalas tillbaka.

På grund av att bolån är ett säkerhetslån har de ofta lägre ränta än många andra typer av lån. Du kan också få lång återbetalningstid, vilket kan göra dina månatliga betalningar mer överkomliga.

Att köpa en bostad är ett stort åtagande, och du får i och med det också en stor skuld som du kommer att betala av under lång tid. Du kommer också att behöva en stor kontantinsats och ha bra kreditvärdighet för att få ett bolån med riktigt bra villkor.

Studielån
Studielån är ett lån som används för att betala för en utbildning på universitet eller högskola som betalas ut av Centrala Studiestödsnämnden (CSN). I Sverige har ett studielån mycket bra räntevillkor jämfört med andra typer av lån, detta beror på att studielånet är subventionerat av regeringen.

Billån
Billån är ett säkerhetslån på samma sätt som ett bolån är det. Det vill säga att säkerheten för lånet består av bilen som du köper. Även för billån gör detta att räntorna ofta är relativt låga. Den största fördelen med ett billån är att det kan ge dig möjligheten att köpa en bil som du kanske annars inte skulle haft råd med.

En nackdel att se upp med är att en bils värde tenderar att sjunka snabbt. Detta gör att du kan hamna i en situation där bilen är värd mindre än vad du är skyldig långivaren. Om du av någon anledning inte skulle klara av att betala tillbaka ditt lån och bilen tas ifrån dig som säkerhet så kan du bli tvungen att betala mellanskillnaden. Detta kan förstås utgöra en stor belastning på din ekonomi om i ett läge där den redan är ansträngd. Ett billån bör med andra ord planeras med samma noggrannhet som alla lån.